Airfryer eller Ovn - Hvad skal du vælge?

I årtier har den traditionelle ovn været et fast inventar i køkkenet. Men i de senere år har airfryeren vundet indpas og popularitet som et hurtigt og sundere alternativ, der bruger minimalt med olie.

Mange tror, at en airfryer kan erstatte den traditionelle ovn. Men der er væsentlige forskelle mellem en airfryer og en ovn med hensyn til madlavningsmetoder, størrelser, rengøring og mere. Her kan du læse mere om hvad man kan lave i en airfryer.

Så hvordan adskiller en airfryer sig fra en ovn, og hvilken er bedst til dine behov? Læs med og find ud af det.

De 5 vigtigste forskelle på en ovn og en airfryer

1. Størrelse

Airfryer: Kompakt og perfekt til mindre køkkener eller enkelte portioner. Airfryere er designet til at stå fremme på dit køkkenbord. Der findes dog både XXL- og dobbelte airfryere, som giver dig mulighed for at tilberede større portioner og flere retter samtidigt.

Ovn: Tilbyder betydeligt større kapacitet, hvilket gør det muligt at tilberede flere retter samtidigt og håndtere større mængder mad. De er velegnede til store måltider.

2. Tilberedningstid

Airfryer: Takket være sin mindre størrelse og hurtige opvarmning udmærker airfryeren sig ved hurtig tilberedning, hvilket reducerer tiden, det tager at bage, grille eller opvarme mad.

Ovn: Tager generelt længere tid at forvarme og tilberede, især ved bagning og grillning.

3. Opvarmningsmetode og strømforbrug

Airfryer: Bruger et enkelt varmeelement, der cirkulerer intens varme på maden for at muliggøre hurtigere tilberedning. En airfryer har ifølge billig-strøm.dk som udgangspunkt et strømforbrug på 1400-2100 watt i timen, hvilket svarer til 1,4-2,1 kWh. Således bruger en airfryer mindre strøm end en almindelig ovn.

Ovn: Har flere varmeelementer, typisk placeret i toppen og bunden, hvilket muliggør en række forskellige tilberedningsmetoder. Denne metode sikrer jævn tilberedning og giver mulighed for at tilberede flere retter på én gang. Strømforbruget for en almindelig ovn er ifølge billig-strøm.dk typisk på 2000-3000 watt i timen, hvilket svarer til 2-3 kWh.

4. Rengøring og vedligeholdelse

Airfryer: Kræver normalt regelmæssig rengøring efter hver brug. Heldigvis er dette relativt let, da de forskellige dele ofte kan tåle opvaskemaskinen. Læs mere: Rengøring af airfryer.

Ovn: Rengøring er ikke nødvendig efter hver brug, men regelmæssig rengøring af tilbehør og indvendige overflader anbefales for at forlænge levetiden.

5. Tilbehør

Airfryer: Der er mange muligheder for at tilkøbe yderligere tilbehør til din airfryer, så du kan lave endnu flere spændende retter. Fra bageforme til pizzabakker – kun fantasien sætter grænser.

Ovn: Inkluderer typisk bradepander og grillriste. Derudover er mulighederne for tilbehør begrænsede.

Konklusion: Airfryer eller Ovn?

En airfryer tilbereder mindre mængder mad hurtigere og sundere. På den anden side kan en ovn som udgangspunkt rumme større mængder mad og tilbyder flere tilberedningsmetoder.

Valget mellem airfryer og ovn afhænger af individuelle behov og præferencer. En vurdering af dine madlavningsvaner, køkkenplads og budget vil guide dig i retning af det valg, der bedst matcher din livsstil, hvad enten det er effektiviteten af en airfryer eller fleksibiliteten af en ovn.

Køb en Airfryer

Se alle

Tilbehør til airfryer

Se alle